Home ] Up ]

ΑΡΧΗ Γυμνάσιο και Γενικό Λυκειο Καμπάνη, Κιλκίς


«Μις βουλευτίνα 2004» 

της Γεωργίας Κουρουτζή, Β Λυκείου (αριστερά στην φωτο)

Δεκέμβριος 2004

Με περίσσεια τιμή και περηφάνια, παρουσιάζουμε τη συμμαθήτρια μας Γεμενετζή Μαρία (δεξιά στην φωτό),  η οποία με την συμμετοχή της στην Βουλή των Εφήβων, κατά τη Θ’ συνοδό της το Σεπτέμβριο του 2004, έφερε για πρώτη φορά το σχολείο μας σε άμεση επαφή με το θεσμό αυτό , καθώς αποτελεί την πρώτη εκπρόσωπό μας. Συντάσσοντας μια εξαιρετική έκθεση και εστιάζοντας σε προβλήματα προερχόμενα από την μόλυνση του ποταμού Γαλλικού, και τα οποία αφορούν το Δημοτικό Διαμέρισμα Μανδρών, όπου και διαμένει, κατάφερε να κερδίσει, όπως όλα έδειξαν, τις εντυπώσεις πολλών και να εξασφαλίσει μια θέση στην επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου. Έχοντας άψογη συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, η Μαρία Γεμεντζή, λαμβάνει επάξια τα συγχαρητήρια όλων για την επιτυχή εκπροσώπηση του σχολείου μας. Όπως δήλωσε και η ίδια, ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, από αυτές που αξίζει να ξαναζήσει πολλές φορές. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ψάξαμε την Μαρία, (καλά, δεν αργήσαμε και πολύ να την βρούμε!...) και της θέσαμε μερικά ερωτήματα. Όσοι διακατέχονται από περιέργεια και αδημονούν να μάθουν τις απαντήσεις της «Μις βουλευτίνα 2004» (πετυχημένος ο τίτλος που της δώσαμε, ε;)  παρακαλούμε, κοιτάξτε λίγες σειρές παρακάτω….

Ερ.Απ’ όσα γνωρίζουμε η επιλογή γίνεται μετά τη σύνταξη ενός κειμένου με θέμα που επιλέγει ο κάθε μαθητής ξεχωριστά. Όταν επέλεξες να ασχοληθείς με τα προβλήματα του τόπου σου, πίστευες ότι θα έφτανες μέχρι εδώ;

Απ. Όταν παίρνεις μέρος σε έναν πανελλήνιο διαγωνισμό, στόχος σου, όπως άλλωστε και κάθε διαγωνιζόμενου, είναι να πετύχεις. Στην προκειμένη περίπτωση, στόχος μου ήταν να κατακτήσω μια θέση στην βουλή των εφήβων, και πιστέψτε με , μ’ άρεσε πολύ που το πέτυχα…!!  ;-)

 Ερ. Μαρία, Μάθαμε ότι η Ολομέλεια έγινε τη Δευτέρα στις 13 Σεπτεμβρίου. Ήσουν εκεί, όμως, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά, απ ΄την Παρασκευή στις 10 του μηνός. Θέλεις να μας μιλήσεις για το πώς κυλούσαν οι υπόλοιπες μέρες σου εκεί;

Απ. Την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, μετά την άφιξη των εφήβων-βουλευτών στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή μας, στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου. Εκεί, μας καλωσόρισε θερμά η Πρόεδρος της Βουλής, κα. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και ο Πρόεδρος της Βουλής των Εφήβων κ.Ιάκωβος Καμπανέλλης. Το βράδυ ακολούθησε εκδήλωση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού προς τιμήν μας. Ο τίτλος της παράστασης ήταν «Αν μ’ αγαπάς κι είν’ όνειρο» και η θεματολογία πλαισιωνόταν σε τραγούδια της αγάπης, τα οποία ερμηνεύτηκαν από γνωστούς καλλιτέχνες, όπως η κα Δόμνα Σαμίου και ο κος Γιώργος Νταλάρας. Τη μουσική συνόδευαν χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων με χορούς από όλα τα μέρη της Ελλάδας. (ο Νταλάρας έσκισε πάλι….!!!!!)

Το Σάββατο, πρωί πρωί με τη δροσούλα, μας πήγαν για ξενάγηση στην Ακρόπολη (ήταν η πρώτη μου επίσκεψη και πραγματικά έμεινα με το στόμα ανοιχτό!). το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μας συνεδρίαση ως 3η επιτροπή (Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου).

Την Κυριακή η μέρα μου άρχισε με τη 2η συνεδρίαση της επιτροπής μου, όπου οι συνάδελφοι έφηβοι-βουλευτές (και εγώ μαζί) θέσαμε τους προβληματισμούς μας και προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις… Το βράδυ ακολούθησε δεξίωση στο προαύλιο της Βουλής (ο μπουφές και το κρασί ήταν φοβερά..!!!). Παρόντες ήταν η κα Μπενάκη, φυσικά, όπως και όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας μας. Επίτιμοι προσκεκλημένοι ήταν οι ολυμπιονίκες μας κος Κακλαμανάκης και κος Ηλιάδης (έφτυσα αίμα μέχρι να πάρω αυτόγραφα..!!!!!;-)) Τέλος, τη Δευτέρα έγινε η Σύγκληση της Ολομέλειας.

 Ερ. Κατά την παραμονή σου στην Αθήνα και φυσικά στα πλαίσια της Βουλής των Εφήβων ήρθες σε επαφή με πολλούς έφηβους. Δημιουργήθηκαν φιλίες με κάποιους από αυτούς; Αν ναι, θεωρείς τις φιλίες αυτές σημαντικό κομμάτι αυτής της εμπειρίας σου και γιατί;

Απ. Φυσικά και δημιουργήθηκαν φιλίες, οι οποίες κρατούν μέχρι σήμερα και ελπίζω να συνεχιστούν. Όπως κάθε έφηβος-βουλευτής, δημιούργησα τη δική μου παρέα, η οποία απαρτιζόταν από παιδιά της ίδιας επιτροπής μεν, αλλά από όλα τα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου δε (συγκεκριμένα: Λευκωσία, Χανιά, Κάσο, Αθήνα, Πτολεμαιδα, Λάρισα, Κέρκυρα, Αλεξανδρούπολη….) Πιστεύω πως αν οι φιλίες αυτές δεν ήταν το σημαντικότερο κομμάτι του θεσμού αυτού, τότε σίγουρα είναι ένα από τα πιο σημαντικά.

 Ερ. Μαρία Γεμενετζή, Θα ήθελες να ζήσεις ξανά ανάλογες εμπειρίες; Θα σύστηνες σ’ όλους τους υπόλοιπους εφήβους να προσπαθήσουν να λάβουν μέρος σ’ αυτό το θεσμό και γιατί;

Απ. Σίγουρα θα ήθελα να ξαναζήσω τέτοιες αξιόλογες και εποικοδομητικές εμπειρίες. Φυσικά και θα προέτρεπα όλους τους εφήβους να λάβουν μέρος γιατί πρώτα πρώτα θα γνώριζαν από κοντά το ναό της Δημοκρατίας και τον τρόπο με τον οποίο παίρνονται σημαντικές αποφάσεις για την καλυτέρευση του τρόπου ζωής μας. Ένας άλλος σημαντικός λόγος που θα συνιστούσα στους εφήβους να λάβουν μέρος είναι η γνωριμία και η επαφή με παιδιά από διαφορετικές περιοχές, με διαφορετική νοοτροπία, άλλη διάλεκτο και από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Η επαφή αυτή είναι ένα ερέθισμα στο να βρεις τον εαυτό σου και να δεις τον κόσμο μέσα από άλλα μάτια.

 Ερ. Και η καλύτερη, κατ’ εμέ, ερώτηση για το τέλος! Είσαι η πρώτη εκπρόσωπος του Λυκείου του Δήμου Γαλλικού στη Βουλή των Εφήβων. Πώς νιώθεις και τι σημαίνει αυτό για σένα;

Απ. Κατάφερα να πετύχω το στόχο μου και να λάβω μέρος στη Βουλή των Εφήβων, αυτό όμως είναι κάτι που καθένας μας μπορεί να το πετύχει. Δε νιώθω ανώτερη από τους συμμαθητές μου μετά από αυτή μου την κατάκτηση, απλώς χαίρομαι που κατάφερα να θέσω τους προβληματισμούς μου και να εισακουστεί η φωνή μου, πράγμα δύσκολο για ένα έφηβο. Πιστεύω πως το γεγονός ότι εκπροσώπησα πρώτη το σχολείο και το Δήμο μου ήταν τυχαίο.

 Γεωργία: Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου Μαρία, και τη χαρά που μας έδωσες να μοιραστούμε τις εντυπώσεις σου απ’ αυτήν την καταπληκτική σου εμπειρία.

 Μαρία: Και εγώ ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε και επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω συγκεκριμένα την καθηγήτριά μου κα Ολυμπία Καμπουρλάζου που με παρακίνησε να πάρω μέρος στο διαγωνισμό, τους υπεύθυνους καθηγητές της επιτροπής μου κ. Μάρκο και κ. Τίνα και τέλος όλους τους συναδέλφους έφηβους-βουλευτές της επιτροπής Οικονομικών , Παραγωγής και Εμπορίου, που μοιράστηκαν μαζί μου αυτή τη μοναδική εμπειρία.

 

Ακόμα κοιτάτε;;; Το θέμα τελείωσε και… η περιέργεια βλάπτει σοβαρά την υγεία!!!

©2008-9 Γυμνάσιο &  Γεν.Λύκειο Καμπάνη, Κιλκίς, Δδ. Γαλλικού